keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Bosa

Welcome to Bosa!


Bosa is a small, unique town in Sardinia, the province of Oristano. Bosa is at its best in spring and summer months by its beaches and verdant nature. However it`s really worth of visit also in fall and winter, because the weather is very pleasant around the year. Bosa is perfect holiday destination for someone who wants something exceptional and loves especially the beautiful nature, history and old traditions. Bosa is also a great place for someone who seeks for a peaceful holiday. The hospitality of local people will make anyone feel at home in Bosa.


Sardinian cuisine has remained largely unchanged for almost thousands of years. The island's cuisine is based on three basic materials: bread, cheese and wine. Local white wine, Malvasia, is extremely delicious and very popular in Bosa. Sardinians also use much fish and fresh vegetables. They really love seafood, for example calamari, crab and many kind of fish. Other ingredients are closely following the seasons of the year. A characteristic feature is the simplicity of the dishes, which, however, does not in any way diminish their deliciousness. In addition, geographical, climatic and historical variability is reflected, of course, regional specialties and varying points of emphasis in the raw material.


The nature of Bosa is very beautiful and views are absolutely breathtaking by its different environments. It`s really recommendable to go trekking and birdwatching in the Nature Reserve of Badde Aggiosu, Marrargiu e Monte Mannu. There are some avifaunal species like griffon vultures and real kite birds. You can have a walk and relax in the nature anytime you want. There are three different environments that you can find in Bosa: fluvial landscape, volcanic reliefs landscape and coastal area.


Bosa has a good variety of exhibitions and museums. There are three permanent settings of historical and artistic value, the Casa Deriu, the Museo Melis and the Museo Atza, joined during the year by many other temporary exhibitions.


In Finnish: 
Bosa on pieni, uniikki kaupunki Sardiniassa, Oristanon maakunnassa. Ilmastoltaan saari on ihanteellinen maaliskuusta alkaen, jolloin luonto on rehevä kostean talven jälkeen. Jo huhtikuussa aurinko lämmittää +20 asteeseen.  Syksy ja talvi ovat kuitenkin yhtä arvokkaita vierailuajankohtia, sillä on sää on miellyttävä läpi vuoden. Bosa on täydellinen kohde matkailijoille jotka haluavat jotakin erikoista ja, jotka arvostavat kaunista luontoa, rikasta historiaa ja vanhoja perinteitä.


Sardinialainen ruokakulttuuri on pysynyt muuttumattomana jo lähes vuosituhansien ajan. Saaren keittiö nojaa kolmeen perusaineeseen: leipään, juustoon ja tuhtiin viiniin. Muut ainekset seuraavat tiiviisti vuodenaikoja. Tyypillistä on ruokalajien yksinkertaisuus, jolloin ruoka on herkullisinta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Lisäksi maantieteellinen, ilmastollinen ja historiallinen vaihtelevuus näkyy luonnollisesti alueellisina erikoisuuksina ja vaihtelevina raaka-aine painotuksina.


Temo-joen rannalla, kukkulalla sijaitsevan, Bosan luonto on henkeäsalpaavan kaunista. Suositeltavaa onkin vierailla esimerkiksi Nature Reserve of Badde Aggiosu- nimisellä alueella, joka tarjoaa mahtavat puitteet patikointiin ja lintujen bongailuun. Ympäristössä on harvinaisia eläinlajeja, joita esiintyy vain tietyillä alueilla. Esimerkiksi hanhikorppikotkia esiintyy Italiassa vain Sardinian alueella. Ympäristöstä voi havaita myös monia muita lintulajeja. Bosan ympäristö koostuu ranta-alueesta, vulkaanisesta maaperästä ja rannikkoalueesta.


Bosassa on useita vierailun arvoisia historiallisia näyttelyjä ja museoita. Esimerkiksi Casa Deriu -museossa pääsee tutustumaan tyypilliseen 1600-luvun keskiluokan asuntoon ja tunnetun Bosalaisen artistin taiteeseen.  






SOURCES:
www.italyworldclub.com
www.sardegnacultura.it
http://www.charmingsardinia.com/sardinia/hotel-corte-fiorita-bosa.html
http://relaxinsardinia.com/bosa.htm
Bosa - Cittá di mare e di cultura (Assessorato Turismo e Cultura)
http://www.sardinia.fi/ruokakulttuuri/
http://www.albergo-diffuso.it/

http://www.bosabb.it/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti